Novosti
Objavio/la: Sara Jurčić, 25.04.2015.

Svečano otvorenje Festivala

ETNOFILm u Rovinju krenuo je 2008. godine kao mali projekt Etnografskog muzeja Istre, no sinoć je otvorio svoje sedmo izdanje pred punom dvoranom Multimedijalnog centra, koja se dodatno usijala na energičnom nastupu etno skupine Veja iz Pazina.

“Pohvaljujem napredak festivala od prvog izdanja kad je publika popunila prva tri reda do današnje pune dvorane. Nadam se samo da ovo nije vrhunac i da sedma godina neće biti kobna, nasmijao je prisutne Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, aludirajući na nesretnu sedmu godinu braka. Kustosica Etnografskog muzeja Istre i direktorica festivala Tamara Nikolić Đerić pozdravila je pristigle goste, selektore, volontere, žiri i autore, istaknuvši “kako joj je posebno drago što je ETNOFILm prepoznala lokalna publika”.

Gledatelji su pristigli već u 11 ujutro na prve projekcije , a navečer su ih dočekali i prvi autori. Arhitekt Vjekoslav Gašparović iz Rovinja kao jedini istarski predstavnik predstavio je “S Vama kroz život”, kratkometražni film kojim je na primjeru uzimanja hrane “gledatelje htio potaknuti da razmisle, prihvaćaju li stvari kakve nam se serviraju ili sami preuzimaju odgovornost vlastitom inicijativom”.

Potom su na filmsko platno “stupili” zabavni protagonisti/ce iz transrodnih zajednica u Zapadnoj Europi koji se na vizualno dojmljive načine bore za svoj fluidni identitet u filmu “Niti”. “Postojala su dva cilja: zadržati znanstvenu vjerodostojnost, ali ipak napraviti zanimljiv film za širu publiku”, rekla je mlada redateljica Babette Bürgi iz Švicarske. Uskoro se začula “Marija” i publika u Multimedijalnom centru raspalila je po aranžmanima Gorana Farkaša i ostalih dečki iz skupine Veja, koji su nam održali gotovo dvosatni nastup uz izvedbu starih hitova i dvije novije pjesme, “Galižansku” i “Mantinjade”.

 

Copyright 2013. Sva prava pridržana.

Izrada web stranica: Netlex