Novosti
Objavio/la: Sara Jurčić, 26.04.2015.

Nagrade na 7. ETNOFILmu otišle u SAD, Portugal, Irsku i Belgiju

Završni dan Festivala u Rovinju bio je atmosferičan i sretan, a naš se ETNOFILm proširio na više lokacija u gradu. Vrhunac dana bila je dodjela nagrada koja je, osim samog čina predaje statua koje je izradio Rino Banko, bila protkana ugodnim druženjima, dijeljenjem novih znanja i zajedničkim gledanjem filmova.

Prisutnima se prije proglašenja obratila Tamara Nikolić Đerić, voditeljica Festivala, nakon koje je žiri zahvalio selektorima Bojanu Mucku i Andrei Matoševiću na dobrom odabiru filmova, selekcijom kojih su ostvarili “konzistentnost tijela samog Festivala”.

Najboljim filmom u kategoriji profesionalnih etnologa i antropologa proglašeni su “Čuvari voćnjaka” autorice Bryony Dunne, snimani na planini Sinaj. Inspirativne poruke i strpljiv srčani rad mladog bračnog para osvojili su žiri i pokazali kako i u “pustinji nešto veliko može izrasti uz malo ljubavi, strpljenja i vode”.

U najbrojnijoj kategoriji – autora koji nisu profesionalni etnolozi/antropolozi – žiri je izdvojio film Fabia Cunhe iz Portugala, “52 ljeta”; priču o paru koji propituje vlastiti suživot – ali i onaj s prirodom – pritom razmišljajući o počecima i (ne) kraju.

Među studentskim filmovima, snažnim se filmskim jezikom istaknula doktorantica antropologije Natasha Raheja, s filmom Indijski odljevi. Slijedeći sveprisutnu ali tihu postojanost poklopaca za šahtove u New Yorku, povedena je pričom u zemlju svojim djedova gdje je oslikala mukotrpne procese izrade naizgled jednostavnih dijelova urbanog prostora.

U kategoriji profesionalnih etnologa/antropologa u TV produkciji, nagrađene su dvije belgijske autorice – Catherine Wieland i Caroline Vercruysse – za film Zlo sjeme, koji nam je otkrio cijeli novi svijet iza naizgled nepotrebnih i vandalističkih osobnih pečata individua.

Ines Prica i Oliver Sertić odlučili su dodijeliti i posebna priznanja pa je tako za demistificiranje kulturnih stereotipa ono pripalo mladoj studentici Vizualne antropologije Clari Kleininger i njezinom “Dobrom danu”. Ohm Phanphiroj je za radikalno propitivanje kontroverznog subjekta dobio pohvalu “Balade života”. Svaki od dvoje članova žirija, inovativno je odlučio dodijeliti još po jedno priznanje pa je Ines Prica odabrala Dragu Toromana i “Posljednjeg splavara”  zbog dinamičnog i dramaturški konzistentnog filmskog jezika, dok je Oliver Sertić odlučio na taj način pohvaliti originalan vizualni pristup praksi društvenog otpora Vjekoslava Gašparovića, a u filmu “s Vama kroz život”.

Cijeli tim čestita nagrađenima i zahvaljuje se svim autorima na pristiglim radovima i gostovanjima. Naš su Festival ove godine uveličali Clara Kleininger, Babette Burgi, Davor Borić, Ljiljana Šišmanović, Drago Toroman, Svetlana Osipova, Natasha Raheja, Anna Witte, Josefien van Kooten, Rasim Karalić, Branko Lazić, Ivo Kuzmanić, Aleksej Pavlovski i Vjekoslav Gašparović.

 

Copyright 2013. Sva prava pridržana.

Izrada web stranica: Netlex