Novosti
Objavio/la: Sara Jurčić, 25.04.2015.

ETNOFILm sve bliže proglašenju

Subota je dan za razgovore s autorima iz Hrvatske, no program u 12 sati započinjemo na Jamajci, i to dugometražnim dokumentarnim filmom američke autorice Linde Ainouche (“Priča o dreadlocksima“, 12:00). Nakon njega u goste nam dolazi nagrađivani dokumentarist Rasim Karalić iz Delnica koji nam svraća pogled “Tu pored puta” (13:00) dok će nam portugalski arhitekt i redatelj Fabio Cunha skrenuti pažnju na bračni par koji već pola stoljeća živi u skladu s prirodom i sobom (“52 ljeta”, 14:05).

U goste nam potom dolaze dvije autorice. Svetlana Osipova, autorica i novinarka, doputovat će iz Moskve i predstaviti svoj film o umjetnici Tamari iz jedinstvenog plemena Čukča (“Ja sam Čukča, 15:10). Nakon nje ugostiti ćemo jedinu hrvatsku autoricu u konkurenciji, već ranije nagrađivanu Sabinu Mikelić, koja nas vodi u svoju obitelj i generacijski sukob oca i sina (“Motori“, 15:55).

Tišina muha” je idući film u službenom programu. Filmaš i antropolog Eliezer Arias približava nas roditeljima koji su pretrpjeli samoubojstvo vlastite djece (16:55), dok će dokumentarist Branko Lazić iz Bosne i Hercegovine uživo govoriti o filmu “Živa glava i vinkl” koji je snimio u poplavljenom Doboju nakon što su svi ostali mediji otišli.

U 19 sati nakratko prekidamo program i selimo u stari dio grada, Galeriju Svetog Tome. Britanski urbanist i fotograf David Kendall prezentirat će publikaciju s prošlogodišnje radionice o odnosu turizma i prostornoj proizvodnji, a okrugli stol nakon predstavljanja otvoren je za širu javnost.

Prime termin (20:00) rezerviran je za film “Čuvari voćnjaka“, koji govori o snazi čovjekove volje i borbe sa prirodom, autorice Bryony Dunne. Pola sata kasnije pogledat ćemo kratki, ali zabavni uradak Luke Čurčića “Ne vjeruj nikome“. Kraj službenog programa donosi nam Etnoforenzičare, koji u maniri američkih krimi serija ispituju domaće fenomene (Kak se dela delanec, 20:50).

Svečano proglašenje nagrada u četiri kategorije predviđeno je za 21:30 nakon čega selimo u obližnju La Conchu na završni parti sa slovenskim producentom i Dj-om ICHISANOM. Dobro nam došli:)! Detaljan program pogledajte ovdje!

 

Copyright 2013. Sva prava pridržana.

Izrada web stranica: Netlex