Novosti
Objavio/la: Sara Jurčić, 25.04.2015.

Deset međunarodnih filmskih poslastica

Još od Vejinog nastupa protreseni Multimedijalni centar i danas pruža idealno utočište i pribježište od kiše. U 12 sati razgovaramo s Davorom Borićem o”Hrapoćuši i vitalcu”, nakon čega donosimo “Poruke iz raja” Daniele Swarowsky (12.45), priču o marokanskim imigrantima u Nizozemskoj i njihovom odnosu prema staroj domovini. “50 godina sramote” (13:50) upoznat će nas s farmaceutskom prijevarom 60ih godina, koja je ostavila katastrofalne posljedice u životima onih koji su se susreli s lijekom koji predstavlja medijski trio Fernando Rodrigez, Javier Almela i Ana Salar.

Drago Toroman drugi je današnji gost, a njegov nagrađivani  “Posljednji splavar” (16:00) sniman je u planinama Crne Gore. Nizozemske filmašice Anna Witte i Josefien van Kooten (“Poljski za početnike“, 16:35) u Rovinj dolaze razgovarati o svom dvogodišnjem projektu približivanja poljskim migrantima. Ove godine, iz daleke nam Amerike dolazi američka antropologinja Natasha Raheja koja je na temi poklopaca za šahtove snimila moćan, a jednostavan etnografski film o njihovom nastanku (“Indijski odljevi“, 17:20).

Iz Indije selimo na Bali sa šokantnim filmom “Gorki med” (18:10) koji je je autor i filantrop Robert Lemelson snimio pokušavajući predstaviti fenomen poligamije u tamošnjim obiteljima. Nakon njega, kreće nam zanimljivo umjetničko propitivanje o podzemlju i grafitima “Zlo sjeme” (19:40), belgijskih autorica Caroline Vercruysse i Catherine Wielant.

Na kraju dana vinari/ice iz Južne Afrike pred kamerama otkrivaju svoj transrodni identitet u “Sestrinstvu” Rogera Horna (20:45) nakon čega selimo na Tajland ispratiti mladu studenticu na vječni počinak zajedno s redateljem Ohmom Phanpirojem, fotografom i predavačem iz Bangkoka (“Balada života“, 22:10). Detaljan program pogledajte ovdje. Dobro nam došli!

 

Copyright 2013. Sva prava pridržana.

Izrada web stranica: Netlex